De wapenrusting Gods

Vanaf februari 1995 hield ik een serie preken over Efeze 6: 10-20, over de wapenrustig Gods. De echte ontdekking voor mij is geweest, dat het in dit gedeelte niet gaat over “de geestelijke wapenrusting” maar over de wapenen van God.

Daarmee werd het helemaal gehaald uit de sfeer van hoe ik, geestelijk gezien, mezelf bewapen en ging het veeleer over de vraag welke wapenen God voor mij gereed heeft.

Als ik geestelijk stuk zit, dan helpt het weinig om mij ervan te overtuigen dat ik me geestelijk bewapenen moet. Maar je kunt me zéér helpen door me op Gods wapenrusting te wijzen.

De serie is nu als één geheel te downloaden

1 comment to De wapenrusting Gods

  • Mooi initiatief om een cyclus preken zo te presenteren. Ook een goede introductie die uitnodigt om te lezen. Ik heb de ePub versie gedownload, hoewel Stanza op mijn iPhone ook wel de Mobi pakt.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dagelijkse Bijbelstudie

Za 05-09 Leviticus 27: 26-34
www.debijbel.nl/link/gadrLLBb

Deze uitvoerende bepalingen kun je alleen begrijpen tegen de achtergrond van Israëls geschiedenis. Eerst: je kunt geen eerstgeboren dieren aan de Heer beloven want die zijn al van hem. Lees: bij de bevrijding uit Egypte was de laatste van de tien plagen dat de eerstgeborenen van Egypte gedood werden en Israël zou altijd onthouden dat vanaf dat moment iedere eerstgeborene in principe aan de Heer gewijd was. Het besef van “mijn kinderen zijn mijn kinderen niet” maar ze zijn van God. Uiteraard werd dat symbolisch vormgegeven, met een soort betaling.
Maar je kunt niet alles afkopen. Bij de verovering van Kanaän hing de slagschaduw van het eindoordeel al over het land – en dat heet de ban. Dat was gruwelijk maar juist daarom heilig en niet te onderhandelen, vgl. de geschiedenis van Achan bij Jericho.
Tenslotte: met dit aanhangsel eindigt het boek Leviticus. En tegelijk is het de overstap naar Numeri, waarin tellen en wegen op een heel nieuwe manier aan bod komt. Ik ben benieuwd of we dat ook nog te lezen krijgen.
... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

Vr 04-09 Leviticus 27: 14-25
www.debijbel.nl/link/Rw6DPz65

De uitdrukking ‘afkopen’ heeft bij ons een slechte naam. Je schuldgevoel afkopen door wat geld over te maken, of je gezondheid afkopen door een abonnement op de sportschool waar je toch niet heen gaat. Eigenlijk gaat heel dit hoofdstuk juist over afkopen. Maar ja, wat je wilt afkopen is wat je eerder wilde omkopen. Ik bedoel: je belooft God gouden bergen als je in nood zit, en als het probleem over is dan zou je God maar zo weer vergeten.
Vat dit hoofdstuk (het is een beetje een aanhangsel) nu maar vooral op als een waarschuwing tegen dat type religie, dat we allemaal in onze onderbuik hebben. Het gaat over de vraag: wat blijft er van je geloof over ná de piepzak? En het antwoord in dit hoofdstuk luidt: twintig procent er bovenop! “Vermeerderd met een vijfde”. Daar kun je nog eens over nadenken...
... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

Do 03-09 Leviticus 27: 1-13
www.debijbel.nl/link/QGd8GVmX

Waar ook ter wereld religie bestaat, altijd proberen mensen een dealtje te sluiten met God of de goden. Als u mijn kind geneest, dan zal ik weer naar de kerk gaan. Als u mij zegent, zal ik een mooi bedrag aan de zending geven. Deze gewoonte is niet Joods, niet christelijk maar algemeen menselijk. Heb je het zelf ook wel eens gedaan?

In de Bijbel wordt het doen van geloftes niet aangemoedigd. Maar wel staat er bij herhaling: áls je een gelofte doet, dan heb je dat wel bloedserieus te nemen. Als je een offerdier hebt beloofd, dan zoek je niet een schurftige mankepoot uit, enz.
Maar als je nu in grote nood jezelf of je nog niet geboren kind aan God hebt beloofd, wat dan? Ja, kijk eens, het hoort bij dit soort dealtjes dat er een tarievenlijst wordt gehanteerd want één ding: je gaat niet een beetje spotten met God.

Dus denk daar nog eens aan, de volgende keer dat je uit volle borst zingt “Neem mijn leven, laat het Heer, toegewijd zijn aan uw eer” of dat volgende vers over je zilver en je goud. Weet je wat het is: gebeden willen nog wel eens verhoord worden – en daar staan we niet altijd bij stil...
... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

Reina Vermeer, Tineke Boom en 2 anderen vinden dit leuk

Harro Hanekampniet alles meezingen wat op de beamer staat ;-)

2 dagen geleden   ·  2
Avatar

Kees van BaardewijkIk heb meermalen broeders en zusters uit volle borst zien en horen zingen ,,Neem mijn leven en mijn goud" terwijl ze de collectezak als een vies voorwerp snel doorgaven.

2 dagen geleden
Avatar

Tineke BoomOef, sjonge inderdaad met die zinnen zing je wel wat he. Ik ben me om eerlijk te zijn daar niet áltijd even goed bewust van. Genoeg stof om over na te denken vandaag......

2 dagen geleden   ·  1
Avatar

Reacties op Facebook

Mijn overige tweets