Koper onder de grond en vissen onder water

IMG_4442.JPGVandaag voert de reis naar het diepe zuiden: Eilat. We verlaten nu de route van Elia: die ging de Sinai-woestijn in en wij slaan af in de Negev, door het Ramon keteldal op weg naar de Arava, dat is de grote Syrisch-Afrikaanse breuk waarin de Jordaan en de Dode Zee liggen. We maken een uniek moment mee: de enige koffiepauze van onze reis, een oer-hollands moment in de kibbutz op de foto.

Maar dieper naar het zuiden komen we in het Timna-park, befaamd om de schilderachtige rotspartijen. Hier waren ooit de kopermijnen. Sterker nog, een Mexicaanse firma is hier opnieuw aan de slag gegaan. Maar wij krijgen uitleg over de koperwinning in Bijbelse tijd, toen men in ondergrondse mijnen erts dolf, dat fijn stampte en verhitte in een oven waarvan Jelle de blaasbalg hanteert. We lezen Job 28 en vergeten nooit meer hoe deze zoeker naar wijsheid de mijnbouw voor koperwinning beschreef als het toppunt van menselijk kunnen. Maar wijsheid, weten hoe je moet leven – dat is nog wat anders dan high-tech, aldus Job. In hetzelfde Timna-park bezoeken we ook het model van de tabernakel, beheerd door Messias-belijdende Joden waarvan een ons een rondleiding geeft.

Dan naar Eilat, vakantiecentrum van Israël en de halve wereld. We bezoeken uitvoerig het onderwater-observatorium: je gaat een paar trappen af en ziet de wondere wereld van vissen en koralen, waar Jelle morgen in gaat duiken. Tenslotte ons hotel, een wondere wereld op zichzelf: ieder heeft een eigen appartement in wat je wel ons eigen vakantiedorp kunt noemen, compleet met zwembad en sportterreinen. Morgen een vrije dag, dat moet hier wel lukken. Shabbat shalom!

2 comments to Koper onder de grond en vissen onder water

 • Judith

  Mooi hoor.. echt genieten daar!
  Ik kan me het unieke koffiemoment ook nog wel herinneren.. :)
  Nog koninginnedag gevierd?
  Liefs, Judith
  Ps. “visjes in alle kleuren van de regenboog”? Ze zijn allemaal oranje.. ;)

 • Dag Judith, je beantwoordt je eigen vraag al: de visjes van alle kleuren waren uiteraard ter gelegenheid van Koninginnedag oranje!
  De pa.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Dagelijkse Bijbelstudie

Za 05-09 Leviticus 27: 26-34
www.debijbel.nl/link/gadrLLBb

Deze uitvoerende bepalingen kun je alleen begrijpen tegen de achtergrond van Israëls geschiedenis. Eerst: je kunt geen eerstgeboren dieren aan de Heer beloven want die zijn al van hem. Lees: bij de bevrijding uit Egypte was de laatste van de tien plagen dat de eerstgeborenen van Egypte gedood werden en Israël zou altijd onthouden dat vanaf dat moment iedere eerstgeborene in principe aan de Heer gewijd was. Het besef van “mijn kinderen zijn mijn kinderen niet” maar ze zijn van God. Uiteraard werd dat symbolisch vormgegeven, met een soort betaling.
Maar je kunt niet alles afkopen. Bij de verovering van Kanaän hing de slagschaduw van het eindoordeel al over het land – en dat heet de ban. Dat was gruwelijk maar juist daarom heilig en niet te onderhandelen, vgl. de geschiedenis van Achan bij Jericho.
Tenslotte: met dit aanhangsel eindigt het boek Leviticus. En tegelijk is het de overstap naar Numeri, waarin tellen en wegen op een heel nieuwe manier aan bod komt. Ik ben benieuwd of we dat ook nog te lezen krijgen.
... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

Vr 04-09 Leviticus 27: 14-25
www.debijbel.nl/link/Rw6DPz65

De uitdrukking ‘afkopen’ heeft bij ons een slechte naam. Je schuldgevoel afkopen door wat geld over te maken, of je gezondheid afkopen door een abonnement op de sportschool waar je toch niet heen gaat. Eigenlijk gaat heel dit hoofdstuk juist over afkopen. Maar ja, wat je wilt afkopen is wat je eerder wilde omkopen. Ik bedoel: je belooft God gouden bergen als je in nood zit, en als het probleem over is dan zou je God maar zo weer vergeten.
Vat dit hoofdstuk (het is een beetje een aanhangsel) nu maar vooral op als een waarschuwing tegen dat type religie, dat we allemaal in onze onderbuik hebben. Het gaat over de vraag: wat blijft er van je geloof over ná de piepzak? En het antwoord in dit hoofdstuk luidt: twintig procent er bovenop! “Vermeerderd met een vijfde”. Daar kun je nog eens over nadenken...
... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

Do 03-09 Leviticus 27: 1-13
www.debijbel.nl/link/QGd8GVmX

Waar ook ter wereld religie bestaat, altijd proberen mensen een dealtje te sluiten met God of de goden. Als u mijn kind geneest, dan zal ik weer naar de kerk gaan. Als u mij zegent, zal ik een mooi bedrag aan de zending geven. Deze gewoonte is niet Joods, niet christelijk maar algemeen menselijk. Heb je het zelf ook wel eens gedaan?

In de Bijbel wordt het doen van geloftes niet aangemoedigd. Maar wel staat er bij herhaling: áls je een gelofte doet, dan heb je dat wel bloedserieus te nemen. Als je een offerdier hebt beloofd, dan zoek je niet een schurftige mankepoot uit, enz.
Maar als je nu in grote nood jezelf of je nog niet geboren kind aan God hebt beloofd, wat dan? Ja, kijk eens, het hoort bij dit soort dealtjes dat er een tarievenlijst wordt gehanteerd want één ding: je gaat niet een beetje spotten met God.

Dus denk daar nog eens aan, de volgende keer dat je uit volle borst zingt “Neem mijn leven, laat het Heer, toegewijd zijn aan uw eer” of dat volgende vers over je zilver en je goud. Weet je wat het is: gebeden willen nog wel eens verhoord worden – en daar staan we niet altijd bij stil...
... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

Reina Vermeer, Tineke Boom en 2 anderen vinden dit leuk

Harro Hanekampniet alles meezingen wat op de beamer staat ;-)

2 dagen geleden   ·  2
Avatar

Kees van BaardewijkIk heb meermalen broeders en zusters uit volle borst zien en horen zingen ,,Neem mijn leven en mijn goud" terwijl ze de collectezak als een vies voorwerp snel doorgaven.

2 dagen geleden
Avatar

Tineke BoomOef, sjonge inderdaad met die zinnen zing je wel wat he. Ik ben me om eerlijk te zijn daar niet áltijd even goed bewust van. Genoeg stof om over na te denken vandaag......

2 dagen geleden   ·  1
Avatar

Reacties op Facebook

Mijn overige tweets