2 juli muziekavond met Ronald Koops en Peter & Carin van Essen

Vrijdagavond 2 juli houdt Ronald Koops in de Tabernakelkerk een inleiding over lofprijzing en aanbidding in de traditionele kerk. Ook wordt deze avond het nieuwe boek van Ronald, Een kerk vol aanbidding!, gepresenteerd. Na de pauze vindt er een stilteconcert plaats, samen met Peter en Carin van Essen. De avond begint met onderwijs van Ronald voor gemeenteleden en gasten over het onderwerp: ‘Lofprijzing en aanbidding in de traditionele kerk: eenheid in verscheidenheid’.

Het boek Een kerk vol aanbidding! gaat in op de vraag hoe traditionele kerken ook nieuwere muziek kunnen toepassen om het zingen vorm te geven. Ronald pleit er voor om zowel oude psalmen als nieuwe liederen te zingen. Ook Henk Medema (uitgever) zal een inleiding houden. Daarna volgt het stilteconcert. Het optreden in Apeldoorn vormt de start van een aantal verstilde en troostende ‘stilteconcerten’ om bij God tot rust te komen. De concerten worden mede georganiseerd door Chananja, die ook de concerten van Sons of Korah organiseerde.

Ronald maakte diverse instrumentale piano-cd’s zoals Key of Eternity, Verlangen, Rust en Laten wij aanbidden, waarbij vooral de rust en stilte benadrukt.

De liederen van Peter van Essen (zangleider, liedschrijver en violist) worden in veel kerken en gemeenten gezongen. Hij is geliefd om zijn pure en doorleefde liederen (onder meer ‘Geprezen zij de Here’ en ‘Heerlijk is uw naam’) en zijn zeer gevoelige vioolspel. Hij maakte onder meer de cd’s Be Thou My Vision (met Jan Borger) en Musica Divina (met Jan Mulder). Met zijn stichting Bouw Uw Troon geeft hij cursussen en onderwijs aan muziekteams en in gemeenten.

Carin van Essen (liedschrijver, zangleider en hulpverlener) schreef onder meer themaliederen voor de EO-Vrouwzijndagen. Onlangs verscheen haar debuutalbum Pak van mijn hart. Carin zingt met passie en bezieling en weet mensen te raken met haar doorleefde liederen en vertolkingen van psalmen die gaan over nood, verdriet, hoop en stilte. Rust en stilte staan ook centraal tijdens de stilteconcerten, die bedoeld zijn om op adem te komen bij God.

Zoals ook Augustinus al zei: ‘Mijn hart is onrustig, tot het rust vindt bij U’. Zowel Ronald als Peter & Carin constateren dat er in het leven veel hectiek en stress is, waardoor het moeilijk is om tot rust te komen. Peter: “Als ik aan de piano psalmen zing, helpt me dat om rust te vinden bij God en me voor Hem te openen.” Voor alle ‘rustzoekers’ zijn de stilteconcerten bedoeld. Echte concerten, met alle moderne middelen en techniek, maar toch totaal anders. Carin: “Mooie, veelal geïmproviseerde muziek, diepzinnige teksten, oude bekende psalmen of nieuw geschreven psalmen, maken met elkaar een oase van bezinning en verstilling.” Tijdens de stilteconcerten komen ook de verschillende gemoedstoestanden van de psalmen aan bod, zoals vertrouwen, twijfel, blijdschap, verdriet of hoop.

De kerk is open vanaf 19.30 uur. Aanvang avond: 20.00 uur.

Welkom!
Ronald Koops