Avondmaal bij griep 2

PraagWe zijn met vakantie in Tsjechië (daarom begin ik met uitzicht op Praag!) en op een onbewaakt ogenblik lees ik over adviezen van de PKN voor hygiënische maatregelen in verband met de Mexicaanse griep. Het is mooi om daar hier in Tsjechië over te lezen, want hier is het dat Johannes Hus er voor op kwam dat de gemeenteleden niet alleen het brood maar ook de wijn zouden ontvangen, Utraquisten heten dan ook zijn milde volgelingen die het Avondmaal sub utraque specie wilden laten uitdelen. In een klein dorpje zag ik dan ook wel eens een monument dat uit een enkele avondmaalsbeker bestond.

Ooit heeft de kerk van Ede waarvan ik toen dienaar was, laten uitzoeken of het medisch riskant is om allen uit dezelfde beker te drinken. Het antwoord was dat het een onhygiënische gewoonte is, maar dat de gevaren voor overdracht van echt ernstige ziekten, zoals AIDS en hepatitis vrijwel nihil zijn. Voor alledaagsere kwalen als griep gold het wel als riskant, maar dat vonden we destijds geen bezwaar. Ik besef dat die laatste overtuiging aan het schuiven is. En al jaren lang besef ik dat je op je vingers kunt uitrekenen dat de tijd van die mooie enkele beker ten einde loopt. Ik wil er geen ernstig punt van maken: de viering hangt niet af van de wijze van uitdelen. In verschillende delen van de wereld ken ik al lang het gebruik om een soort schalen rond te delen met een heleboel glaasjes erin. Dat hoeven geen disposables te zijn – het kan zeker ook met glas dat daarna in de afwas gaat.

Ik blijf er tot heden wel om glimlachen: voor zover we nu weten, is de Mexicaanse griep niet erger dan veel andere seizoensgriep. Dat betekent wel degelijk een risico, maar leven blijft nu eenmaal riskant en de echte gevaren zitten niet in de avondmaalsbeker maar aan de deurknop en bij het handen schudden – om maar eens wat te noemen.

cupMaar zeker weten, het komt er toch van dus laat ik u vast rondleiden: het hygiënische topproduct vond ik voor u: op nevenstaande afbeelding ziet u een ideale all in disposable: een geseald stukje avondmaalsbrood en daarna trek je het lipje eraf om bij het druivensap te komen! De firma New Covenant levert het vanaf 250 exx.

2 thoughts on “Avondmaal bij griep

  1. Ria jul 17,2012 10:30

    Wij, oecumenische pastorale dienst van het UZA (universitair ziekenhuis Antwerpen)zijn op zoek naar kleine glaasjes voor het Avondmaal. We houden hier elke zondagmorgen een oecumenische(katholiek/protestant) viering die door veel zieken, in bedden en rolstoelen, bezocht wordt.Maar we mogen omwille van hygiënische redenen geen beker doorgeven. Waar kunnen wij een plateau kopen waar de glaasjes inhangen? Op voorhand veel dank aan de goede tipgever! Peter, Jan en Ria

  2. Willem Smouter jul 17,2012 10:45

    Wat u zoekt – en alles wat u niet zoekt – is op internet te vinden, onder meer bij https://shop.bright.fm/nl/product/659830501418/avondmaalcupstray-alu-zilverkleurig.html

Comments are closed.