Calvijn! glossy onweerstaanbaar

Calvijn op z'n HollandsTotaal, onvoorwaardelijk, beperkt, onweerstaanbaar en volhardend – dat zijn de echte kenmerken van het protestantisme. In de maandag te verschijnen glossy Calvijn! dienen deze begrippen dan ook om enkele Nederlanders langs de calvinistische maatlat te leggen. Ik vind dat het een onweerstaanbaar blad geworden is. Vooral omdat het grotendeels door jonge mensen geschreven is, die niet eerbiedig over de man zijn en ook niet gefrustreerd. Je kunt lezen over Calvijn die als een Obama uit de 16e eeuw als eerste oog had voor Joe the Plumber. Je vindt bijdragen van Freek de Jonge en – uiteraard – Antoine Bodar, maar ook een recept onder de titel “Leer voor overdaad ons wachten” en een ontroerend maar verwarrend verhaal “Duizend waar ik U ontbeer”.

tulpEven voor de volledigheid: op de synode van Dordrecht 1618/19 werden de Dordtse Leerregels opgesteld, ankerpunt van gereformeerde leer. Amerikanen onthouden deze leerregels aan de hand van het letterwoord TULIP , waarmee de five points of calvinism samengevat worden. Total depravity, Unconditional election, Limited atonement, Irrisistable grave, Perseverance of the saints. Ik herinner me dat ik ooit in de buurt van Calcutta, rijdend op een vracht-riksja, door een Indiase evangelist uitgehoord werd of ik wel voluit 5-pts calvinist was. Nu kom ik de termen dus tegen als maatlat voor calvinisme (maar wel los van hun bedoeling…)

De glossy is een concept en uitvoering van Sela©, hetgeen zakelijk gezien neerkomt op Liesbeth Labeur (33), graficus, die meer projecten heeft die ik raadselachtig en intrigerend vind. Hieronder een voorbeeld en meer daarover op haar website www.sela.nl

[googlevideo]https://video.google.nl/videoplay?docid=-990696956282324723[/googlevideo]