Je wilt je documenten op elke computer beschikbaar hebben en er makkelijk mee werken in je vertrouwde software. En liefst zonder gedoe. Hier is hoe dat kan. Kortweg met Chrome, Gmail, Dropbox, Evernote, Lastpass en nog een paar. Wat neerkomt op een mengvorm tussen cloud computing en synchronisatie. Deel 1 waren de principes, nu volgt de praktijk. Pik er uit mee wat je wilt!
Browser: Chrome
Om te internetten heb ik gekozen voor de browser van Google: Chrome. Die is snel, helder en simpel. En hij heeft iets wonderlijks: je hoeft hem nooit te updaten. Daar word ik bij Internet Explorer en bij Firefox gek van — om de haverklap moet je updates installeren, je computer herstarten en allerlei aanwijzingen volgen. Bij Chrome gebeurt dat allemaal ongemerkt. En er vinden wel degelijk vernieuwingen plaats. Zo kun je tegenwoordig je bladwijzers, je voorkeuren en straks ook je extensies synchroniseren zodat je op elke computer dezelfde ervaring hebt.
Email: Gmail
Ik heb verschillende email-adressen voor verschillende doeleinden, maar ik handel ze allemaal af in Gmail. Voor deze functie kies ik dus helemaal voor cloud computing omdat ik op dit punt de online versie veel handiger vindt dan Outlook of welke variant ook. Als ik geen internet heb kan ik er toch bij omdat je offline kunt instellen (Instellingen op de bovenste regel en dan Offline). Dat betekent dat de post van de laatste paar maanden ook beschikbaar is zonder verbinding en bovenal dat je je mail ook kunt beantwoorden zoals je gewend bent. Zodra je weer online bent, zal het verzonden worden.
Documenten: Dropbox
Ik ben fan van Google, maar Google Docs overtuigt me maar matig. Het is ideaal om samen aan een document te werken, of het nu een spreadsheet, een tekstdocument of een presentatie is. Ook gebruik ik het voor documenten die een hele groep mensen steeds beschikbaar moeten hebben of die je zelfs op een website publiceert. Maar om mijn eigen documenten te schrijven, te lezen en te printen heb ik toch veel liever Word of Acrobat op mijn eigen computer.
Voor dit doel ben ik erg blij met Dropbox: dat betekent dat je om te beginnen 2 Gb online opslagruimte gratis krijgt. Maar ook kun je een programmatje downloaden dat voortdurend een bepaalde map op je computer synchroniseert met de online gegevens. Ik heb al mijn tekstdocumenten plus de scans van wat men mij op papier toestuurt in de Dropboxmap gezet en dat betekent dat alles wat ik typ zowel op mijn computer als in the cloud wordt opgeslagen. Sterker nog: ik heb dat programma op verschillende computers geïnstalleerd (waaronder een Linux computer) en daarmee heb ik al mijn documenten op al mijn computers beschikbaar. En mocht ik ooit in een internetcafé in Timbuktu zitten, dan kan ik daar gewoon in de browser mijn ziektekostenpolis vinden. De ruimte van 2 Gb is genoeg voor alles wat ik sinds 1995 geschreven heb, maar als je ook je foto’s en films en audio zou willen synchroniseren dan heb je de betaalde versie nodig. Maar als u nu zo vriendelijk bent om via deze link Dropbox te gaan gebruiken dan krijg ik nog wat extra ruimte cadeau… Voor grote opslag is uiteraard Skydrive van Microsoft met 250 Gb onovertroffen, maar de kracht van Dropbox vind ik dat je eigenlijk niets hoeft in te stellen en dat het toch perfect synchroniseert.
Technisch gezien gebruik ik voor documenten dus een mengvorm van cloud computing en synchronisatie. Ik kan documenten lezen en schrijven zoals ik altijd gedaan heb, maar dan met het gemak dat ik op desktop en laptop altijd de laatste stand van zaken heb. En met als toevoeging dat ik er óók in de cloud mee kan computen.
Update: je kunt nu heel goed folders syncen die buiten je Dropbox folder liggen; dat doe je met Dropbox Folder Sync
Passwords: Lastpass
Net als iedereen heb ik zoveel online activiteiten dat ik onmogelijk alle passwords kan onthouden. Eén oplossing daarvoor is om altijd en overal hetzelfde password te gebruiken maar dat vind ik te gevaarlijk. Ook heeft iedere browser, ook Chrome, de mogelijkheid om passwords te onthouden. Daar zitten drie bezwaren aan. Ten eerste is het ook riskant want iemand die je laptop vindt, kan al je passwords gebruiken. Ten tweede werkt het voor verschillende applicaties, waaronder telebankieren, niet goed. Ten derde is het niet uitwisselbaar tussen verschillende computers: wat je op de ene ingevuld hebt, is niet zichtbaar op de andere. En in dat internetcafé heb je helemaal niks.
Daarom heb ik gekozen voor Lastpass: je kunt onder meer in Chrome en in Firefox een extensie installeren die het password-beheer overneemt. Je moet “password opslaan” op je computer(s) uitschakelen en vanaf dat moment leert Lastpass alles wat je doet. Kies wel de instelling waarbij je, telkens als je de browser opent, één keer het master-password moet invullen want anders kan nog iedereen erbij.
Financiën: Orov
Net als iedereen gebruik ik telebankieren en dat is handig, maar niet voldoende om je administratie bij te houden of bijvoorbeeld een fiscaal jaaroverzicht te maken. Daarom gebruik ik Orov (offline rekening overzicht). Je kunt uit telebankieren geregeld je gegevens importeren en er, automatisch of handmatig, rubricering aan toevoegen die straks voor je jaaroverzicht bruikbaar is. Ook kun je makkelijk terugzoeken wat je aan wie betaalde. Dit programma overigens is wel handig maar wat verouderd en voldoet niet aan de normen die ik in dit overzicht stel: synchronisatie en online-toegang. Synchronisatie kun je wel ritselen met Dropbox. Maar eigenlijk zoek je natuurlijk software die zelf voortdurend je bankgegevens importeert en die dat synchroniseert met je computer. Dat bestaat wel, maar ik heb nog geen overtuigende versie gevonden.
Update 06-2013: Orov is bezig onbruikbaar te worden ivm de SEPA banknummers. Ik vond een goed alternatief in Banktrans.
Notities: Evernote
De aantekeningen tijdens een vergadering, een inval tijdens de wandeling, webinhoud die je wilt bewaren — houd dat nu eens allemaal bij elkaar op een manier die makkelijk te doorzoeken en overal beschikbaar is. Voor dat doel is Evernote ideaal: op elke computer en ook op je mobile installeer je een programmatje dat al je notities bewaart en synchroniseert. Met de toetscombinatie Win-A sla je tekst van een website of uit een document snel op en het is overal toegankelijk, goed te doorzoeken en desgewenst selectief met anderen te delen. Ik vind het een uitkomst en gebruik het dagelijks. Een nadeel is dat het nog niet beschikbaar is voor Linux.
Agenda: Google Agenda
Mijn agenda bijhouden doe ik in Google Agenda, wat me heel goed bevalt. Gaandeweg heeft Google zelf uitstekende hulpmiddelen geleverd om een en ander te synchroniseren met andere software. Voor wie Android telefoon of tablet gebruikt gaat dat al héél makkelijk. Maar er is ook een synchronisatie met Outlook voor wie dat programma niet kan missen.
helder verhaal komt onder favorieten