De Basis: gastvrijheid 1

Vandaag ga ik op kerkenpad naar “De Basis” – kerk met compassie. De Basis is een begrip in Apeldoorn, namelijk als een kerk die heel toegankelijk is voorbuitenkerkelijken. Er zijn twee diensten, om 10.00 en om 12.00 uur en ik bezoek de eerste. Ze komen samen in het Felua-gebouw tegenover Kinderboerderij Malkenschoten en dat biedt een mooie aula; mannen in gele hesjes wijzen de weg naar de parkeerplaats en ik ben een van de weinige fietsers vandaag. Wat mij zeer positief opvalt is, hoe ze echt in alles rekenen met toevallige bezoekers zoals ik: ik kwam nergens in verlegenheid door onbegrijpelijke verrassingen.`Komt dus mooi overeen met het beeld dat ik had.

Verder moet ik mijn beeld juist enorm bijstellen: ik verwachtte een evangelische gemeente met veel zingen, getuigenissen, losse sfeer en zo meer. Maar het tegendeel is het geval. De structuur is, laat ik maar zeggen, “vijf psalmen en amen” behalve dat ze Opwekking zingen en geen amen zeggen. Wel is er veel multimedia, rookmachine en schijnwerpers. Geen interactie met het publiek, maar wel héél professioneel uitgevoerd. Een podium-event, zeg maar. Bijzonder vind ik ook dat de voorganger, Pieter van der Weerd, echt alles zelf doet: hij is zangleider, spreker, doet de mededelingen en de gebeden, en staat een minuut na de dienst bij de uitgang. Ik realiseer me aan het eind dat ik geen ander gesproken woord heb gehoord dan van hem. Dat doet hij overigens heel goed, maar het is nog meer one man show dan in mijn eigen traditionele kerk. Nog een verrassing: men zingt weinig mee en als ik op een gegeven moment mijn armen omhoog steek, zie ik dat ik de enige ben. Verder geen collecte, geen zegen en – ook dat vind ik opvallend – geen enkele verbinding met de wereld buiten, in woord noch gebed. Dus je hoort niks over vaderdag of voetbal (mooi zo), maar ook niet over de eindexamens, de politiek of de nood van de wereld. Dat vind ik vervreemdend.

Als ik over deze punten nadenk, realiseer ik me dat het meeste hiervan waarschijnlijk weloverwogen is om de laagdrempeligheid te bevorderen. Ik heb de indruk dat het wel effectief is – al mis ik daardoor toch wel wat. Het moet overigens gezegd: Van der Weerd doet ter wille van het publiek geen enkele concessie op de inhoud. Het gaat over het huwelijk en de boodschap is dat het negeren van Gods orde voor het huwelijk (de man is het hoofd en de vrouw volgt) de reden is waarom het vaak fout loopt. Inhoudelijk valt daar wel wat over te zeggen, maar daar gaat deze blog niet over. Ik heb in elk geval een heldere boodschap mogen horen in een gemeente die op uitdagende manier probeert om buitenkerkelijken te bereiken – en daar kun je alleen maar van leren.

One comment on “De Basis: gastvrijheid

  1. freek mei 10,2014 14:58

    De tijden zijn aangepast, het logo ook en inmiddels zitten we aan de landdrostlaan 51. Pieter is Peter geworden ;-). Het is alweer 4 jaar geleden.
    Kom weer eens langs zou ik zeggen Willem Smouter. Van harte welkom
    http://www.basis.cc

Comments are closed.