Dominee worden

domineeGisteravond zat ik in een radio-gesprek over “Dominee worden” en hoe dat werkt.  Aanleiding was dat de PKN een speciale website geopend heeft op het adres www.domineeworden.nl met als ondertitel “Komen als geroepen”. Enfin, dat gesprek ging over de vraag of dit niet te wuft en te luchtig is en of je extra-ordinaire roeping  hier wel genoeg in uit komt en zo meer.

Maar één opmerking bleef bij me hangen, van dr. Jan Hoek. Die merkte op: het is in elk geval winst dat men nu niet meer werft op het thema “ga theologie studeren” maar “overweeg om dominee te worden”. Dat haalde heel wat herinneringen bij me boven, aan de tijd dat ik – jaren geleden – mijn eerste jaar theologie deed aan de Vrije Universiteit. Daar zaten nogal wat hoogleraren met twijfelachtige reputatie en menigeen fronste zijn wenkbrauwen dat ik daar studeerde. Nou ben je daar zelf ook nog bij en dat heeft me nooit zo gestoord. Maar wat al gauw niet leuk meer was, dat was de sfeer onder de studenten die zó negatief was over de kerk. Theologie studeren dat kon, als je maar benadrukte dat je nooit dominee wilde worden.

Daarbij vergeleken is het inderdaad een verademing om op zo’n site van de PKN te lezen: Wil jij dominee worden?
Overigens als heeft m’n eigen opleiding de TUA dit jaar als spreuk “Theologie niks voor jou? Kom nou” – dus het kan raar lopen. Maar verder, als je het mij vraagt: ik ben nog elke dag dankbaar dat ik dominee mag zijn…