Een wonder van 80 1

Willie Wassink 14 jaarMijn moeder is vandaag 80 jaar geworden en dat mag een wonder heten. Ik wil haar graag eren als de bijzondere vrouw die ze nog altijd is. En bovenal onze God en Vader die haar door al die jaren heen, door vreugde en verdriet, heeft gespaard en bewaard.
Willie Wassink werd op 10 april 1931 geboren in Schiedam. Ze ging naar school vlak bij haar huis, in de François Haverschmidtlaan; ik ben er nog wel eens met haar wezen kijken. Ze deed de HBS en werd laborante bij onder meer Esso en Sunlight. De foto uit deze periode wijst op een gelukkige tijd en zo beschrijft ze het ook. 

[simage=595,160,n,right,]In 1956 trouwde Willie Wassink met mijn vader, Karel Smouter. Hier zie je hen beiden op hun trouwdag. Ze maakten dapper een start als domineesechtpaar in Valthermond, wat voor stadse mensen uit het westen bijna een emigratie was. Ze kregen uiteindelijk zes kinderen waarvan ik de oudste ben. We verhuisden naar Breda in 1962 en ik herinner me een gezonde jeugd. Wel weet ik dat moeder vaak ziek was en zeer geleden heeft onder de kerkelijke strijd uit die periode.

[simage=602,160,n,left,]Mijn vader is jong overleden, in 1974 toen hij 45 jaar oud was. Er waren toen dus zes kinderen, waarvan de jongste twee en ik zelf zestien was. Dat moeder de kracht gevonden heeft om ons, zoals dat heet, met God en met ere op te voeden dat is alleen al een wonder. Maar toen ze niet lang na die tijd Parkinson kreeg, had echt niemand gedacht dat ze 80 zou worden. De specialist mocht graag met haar pronken: “zou je geloven dat deze vrouw dertig jaar Parkinson heeft?” Wij hebben het echt beleefd als een wonder van God.

Intussen is de situatie trouwens heel anders en moeder moet het hebben van de zorg van anderen. Juist vandaag herinner ik me echter wat voor haar het allerbelangrijkste was: de heerlijkheid van de God van Israël. Dat zijn eer en luister over de hele aarde zijn. En – eerlijk waar onbedoeld –  juist vandaag preekte ik over een tekst die daarover gaat, waarbij ik kon benoemen wat ik van haar leerde.

Naschrift:

Hieronder de foto van familiedag nav bewuste verjaardag:

Willie Smouter-Wassink is 80 jaar en de hele families staat om haar heen

Willie Smouter-Wassink is 80 jaar en de hele families staat om haar heen

One comment on “Een wonder van 80

  1. Pingback: Willie Wassink 1931-2012 • Smouter.net

Comments are closed.