Op kerkenpad bij Evangeliegemeente Ermelo

In verband met een bezoek aan vrienden bracht het kerkenpad ons vanochtend bij de Evangeliegemeente Ermelo. Naar goed gebruik kijk ik tevoren op hun website en dat is er in dit geval een van het type “wij bouwen een nieuwe site” – en dat duurt zo te zien al even. Je kunt doorklikken naar hun oude site, die niet mooi maar redelijk informatief is.  De agenda houden ze niet bij, de gehouden preken wel.

De dienst is in de aula van het Groevenbeek-college, buiten het dorp gelegen. Bij de ingang moet je even opletten: rechtsaf vriendelijke mensen die je welkom heten bij de Vergadering der gelovigen, linksaf vriendelijke mensen die je welkom heten bij de Evangeliegemeente. Vorige week waren we al bij de Vergadering, dus nu linksaf. Een grote zaal, die weldra goed gevuld raakt met honderden mensen, mooie mix van jong en oud. Heerlijk gezongen met een band die je niet ziet en vier zangers die je wel ziet. Dat laatste spreekt me wel aan, het biedt meer ondersteuning dan alleen muzikanten.

De dienst begint met twee kinderen die opgedragen worden. Het is mooi uitgevoerd, mooier dan vorige week, maar op mij als verstokte kinderdoper komt het toch nog een beetje over als tweedekeus. Iets als alcoholvrij bier of suikervrij gebak ;). Daarna volgt verrassing: de spreker blijkt Henk Medema te zijn, die bij de ingang kennelijk de verkeerde afslag genomen heeft en die we net vorige week nog gesproken hadden in de Vergadering te Apeldoorn! Anyway, een heldere preek over Psalm 113 in het licht van de hemelvaart: sinds hemelvaart en Pinksteren is er een mens in de hemel en God op aarde. Vanuit de hemel kent God wie in stof zijn, wie berooid is en wie vuil is (vs 7). Henk doet voorbede, in het bijzonder voor wie zich in één of meer van deze typeringen herkennen.

In de dienst herken ik iets van kracht en zwakte van mijn eigen gemeente, die ook zo groot is, misschien nog wat groter. Het mooie is de beleving van samen met vele gelovigen God te prijzen, ook in krachtige samenzang. Het lastige is dat je er erg anoniem zit en door geen mens aangesproken wordt. Dat lijkt me nog niet zo makkelijk te veranderen. Een vervreemdend moment komt nog als we merken dat ieder bij de koffie zijn portemonnee trekt. Hoeveel zou het zijn? Maar zowaar: “voor gasten is het gratis”! Daar hebben we gebruik van gemaakt, met dank aan de Evangeliegemeente niet alleen voor de koffie maar ook voor een fijne zondagmorgendienst.