God in de Lage Landen

Ik loop een beetje achter en heb daarom nu pas de eerste aflevering bekeken van deze nieuwe EO-serie. Maar gelukkig kun je alles online nog eens bekijken want ik vind het werkelijk een schitterende serie. Mooie beelden, sterke verteller Ernst Daniël Smid en inhoudelijk stof die iedereen eigenlijk zou moeten weten.

Ik herinner me nog dat ik eens een dagje in het klooster was en dat het net de gedenkdag van de heilige Willibrord was. De schriftlezing was daarom Jesaja 40: “hoe lieflijk zijn de voeten van de bode die het goede nieuws brengt”, er werd voorgelezen uit het boek van Beda Venerabilis en zo meer. Ik werd er nederig van en ook rustig: soms verbeelden we ons dat het christendom bij Calvijn begonnen is, maar het was zo’n vreemde man uit Ierland die hier het evangelie bracht. Daar zitten ook kanten aan waar wij terecht de wenkbrauwen over fronsen, en toch… Goddank.

Hieronder een teaser voor de serie als geheel; hedenavond aflevering 2 om 21.11 op Nederland 2 en zie verder de website voor terug- en vooruitblik.