Oorlog en natuur op de Golan hoogvlakte

Yardenit - doopplaats in JordaanWe beginnen de dag in Yardenit — doopplaats in de Jordaan. Dat dit de plaats zou zijn waar Johannes doopte gelooft niemand. Maar het is een mooie plek met enthousiaste wederdopers. En we lezen de backstage versie van Jezus’ doop, namelijk in het Johannes-evangelie waar je hoort hoe de Doper overtuigd werd dat Jezus echt de Messias was: dat de duif op hem zou rusten en blijven.

De reis voert ons langs de uiterste randen van Israël, waarbij we de grenzen van Jordanië, Syrië en Libanon hebben gezien. Het is een merkwaardig mengsel: bijna iedere plaats spreekt van beschietingen en oorlog — en tegelijk zien we, door Yaacov gegidst, de mooiste bloemen die er bloeien en de vogels die er vliegen. In Qatsrin bezoeken we het zilverwinkeltje en een prima restaurant. Verder naar het noorden bezoeken we Banas en Tel Dan. Banas is het oude Caesarea Philippi — zowel letterlijk als figuurlijk een keerpunt in Jezus’ optreden. Letterlijk omdat het ’t verste punt in Jezus’ reizen is, waarna hij omkeert naar Jeruzalem. Maar ook figuurlijk: na het groeiend “succes” door zijn onderwijs en genezingen kondigt hij hier aan dat hij naar Jeruzalem moet gaan om veel te lijden.

Het natuurreservaat Tel Dan herbergt de grootste bronnen van de Jordaan en het is de plaats waar Psalm 42 gedicht werd: watervloed roept tot watervloed bij het gebruis van uw stromen. Voor ons een prachtig natuurmoment, maar voor de dichter die zich ver van Gods tempel voelde was het bedreigend: “al uw baren en golven slaan over mij heen”.

Ouder wordende vogelwatchersOp een Bijbelse kaart van Israël zie je boven het meer van Galilea nog een meer, een kleiner meer. In de loop van de tijd is dit Hule-meer een moeras geworden, daarna is het droog gelegd voor landbouw maar uiteindelijk is men daar op terug gekomen.

Een groot deel ervan is nu het natuurreservaat Agmon Hachula en ons bezoek daaraan is een waardige afsluiting van deze volle dag. Je kunt er niet met bus of auto in, alleen met crossfietsen of me elektrische golfkarretjes. Voor ons gezelschap dat een dagje ouder wordt is de keus niet moeilijk…