Sociaal met Google: Google+ 3

Google+ is het nieuwe sociale netwerk van de zoekgigant. Zeg maar zoiets als Facebook en Twitter, maar dan anders. Gek genoeg is Google op het gebied van sociale netwerken een paar keer flink mislukt. Ooit begonnen ze met Orkut en dat is buiten India en Brazilië eigenlijk nooit wat geworden. Dat geldt ook van Buzz, dat toch via Gmail bij veel mensen bekend kon zijn. Waarom zou het nu wel gaan lukken? 

De eerste indruk is heel goed: mooie schone opmaak, die verder wel heel erg op Facebook lijkt trouwens. Een groot verschil is dit: als iemand bij Facebook “vriend” wil worden en dus mijn aardigheidjes wil lezen, dan vind ik dat prima maar vanaf dat ik ‘m accepteer krijg ik ook zijn aardigheidjes te lezen en daar heb ik niet altijd zin in. Wat aanmelden betreft is Google+ meer te vergelijken met Twitter: iedereen mag mij volgen maar ik maak zelf uit of ik die volgers terug wil volgen (volgt u me nog?).

Het tweede verschil is dat ik bij berichten die ik verzend, zelf bepaal hoe publiek ze zijn. Mensen die ik volg, verdeel ik in groepen. Kringen heten die (circles). Dus ik heb kringen als Familie, Vrienden, Bekenden — maar misschien ook wel Kletsers, Vijanden en Onbekenden. Jij kunt wel zien dat ik je volg, maar niet in welke groep ik je plaats en dat is maar goed ook! Als ik nu een bericht verzend, kan ik aangeven of het voor een of meer Kringen bestemd is, dan wel voor iedereen en dus Openbaar. Als je wilt, kun jij al mijn openbare berichten zien maar wanneer ik alleen mijn familie aanschrijf of zelfs één persoon alleen, dan zie jij daar niks van.

Ik ben zelf heel blij met deze verfijning. Je kunt je natuurlijk wel afvragen — beetje filosofisch — of het niet een verdere afbraak van sociaal leven betekent als vriendschap niet per definitie twee kanten op gaat. Maar ik vind het in ’t echte leven al voldoende uitdaging om vriendschap te onderhouden; ik kan er goed mee leven als ik op internet alleen selectief luister en communiceer.

Gaat Google+ het maken tegenover Facebook? Ik denk bij mij wel; volgens mij ga ik binnenkort FB beëindigen en G+ gebruiken. Maar of ze het gaan winnen, dat is die akelige internetwet: als veel mensen het doen, dan gaat iedereen het straks doen — en anders sterft het uit. Voorlopig heeft Facebook zo ontzettend veel meer foefjes en gadgets dat lang niet iedereen overtuigd zal worden om over te stappen. Maar G+ is nog in ontwikkeling en ik denk dat we er maandelijks nieuwe foefjes bij krijgen.

Gek genoeg denk ik dat Skype zich meer zorgen moet maken dan Facebook. In G+ zit namelijk een prachtige tool om video-conferencing te houden. Terwijl je daar bij Skype software en instellingen voor nodig hebt, werkt videobellen bij Google+ meteen en zonder fratsen in de browser en dat bevalt heel goed.

Voor de toekomst van de productlijn die Google+ heet, is overigens minder van belang wat freaks zoals u en ik er van vinden. Om grote aantallen te maken, zal belangrijker zijn: gaat je tante het gebruiken en zullen je kinderen het cool vinden? Hyves is van de jeugd; LinkedIn van de grote mensen; Twitter van de ouwe hap en Facebook van iedereen. Maar die dingen kunnen schuiven en grappig genoeg is de jeugd soms erg laat; pas het laatste jaar zie je jongelui massaal aan de Twitter gaan.

Enfin, tijd voor vakantie. Maar dat moet ik niet op social media zetten want dan breken ze in. Denk erom, ik heb wel vakantie maar blijf dit jaar op mijn terras zitten, met een bezem in de hand!

 

3 thoughts on “Sociaal met Google: Google+

 1. Richard jul 19,2011 15:18

  Mooie bespreking die een goede indruk geeft van de mogelijkheden en de onmogelijkheden van Google+. Mijn ervaringen zijn nog maar van korte duur, maar onderschrijven wel jouw bevindingen.

 2. Anne jul 20,2011 00:43

  Wat ik er wel mis, is dat je iets bij een ander kunt posten om het onder de aandacht te brengen. Vooral bij fan-page is Google+ op dit moment niks aan, omdat je niet met z’n allen kunt posten op die éne pagina van degene waar je allemaal fan van bent. Weet iemand of die feature al is aangevraagd bij Google+ ? Of welke bezwaren er tegen zouden zijn?

 3. Jan Willem jul 24,2012 10:11

  Ha Willem,

  Na een tip van Richard – een jaar na dato, dus je ziet: ik ben erg bij de tijd ;-) – je blog gevonden.
  Goed verhaal. Kijken of dat ook incidentele gebruikers zoals ik overtuigend over de streep kan trekken.

Comments are closed.