Lees Jesaja zoals Jezus het deed – powered by Google 3

Vandaag kondigt Google aan, dat het Israel Museum, met Google technologie, vijf van de Dode Zee rollen heeft gepubliceerd. En dat is echt iets bijzonders. Zoals bekend: de Dode Zee rollen werden in 1947 gevonden in de buurt van Qumran en dateren uit Jezus’ tijd en daarvoor. Allemaal heel interessant, maar het meest van al dat er een complete Jesaja-rol werd gevonden – een van de vijf die nu gepubliceerd zijn. Tot dat moment waren de oudste handschriften uit de 11e eeuw na Christus (zo heette dat toen nog). Je kon je met enig recht afvragen: hoe vaak hebben ze dat niet overgeschreven en hoe betrouwbaar is het?
Toen vonden ze die boekrol van 1000 jaar ouder en wat was dat spannend! De betrouwbaarheid van de overschrijvers (Masoreten) bleek fenomenaal te zijn. Als ik in Jeruzalem ben, is een van de mooiste ervaringen om in the Shrine of the Book te staan en bij het licht van een fietslampje (zo voorzichtig zijn ze) een rol met Psalmen te lezen. Zó kostbaar is dat! 
Toen Jezus zijn eerste preek hield, in de synagoge van Nazareth (Lucas 4: 14vv) kreeg hij de boekrol en vond daar Jesaja 61. Dat is iets heel anders dan wij die in een Bijbeltje bladeren en iets passends zoeken. In de kostbare rol las je het gedeelte dat die dag aan de beurt was: “De Geest des Heren is op mij, daarom dat Hij mij gezalfd heeft”. Een zeer indrukwekkend gedeelte en er zit een heel verhaal vast aan die preek. Daar schreef ik over in “Herstelwerk”, hoofdstuk 2.

Maar voor nu: dit is de eerste keer dat ik als het ware zó met Jezus mee kan lezen! Hierboven ziet u het fragment waarmee Jezus begon, de middelste zin: Ruach Adonai – etc. Uiteraard niet dezelfde rol, maar zó zag het er uit en het raakt me zeer om als het ware met Hem mee te kunnen lezen.

Een paar jaar later trouwens troffen ze de Ethiopische minister van financiën aan, terwijl hij in zijn wagen de rol van Jesaja zat te lezen. Dat was wel een ander verhaal: hij kreeg stellig de Griekse vertaling mee, al had hij ook daar een vermogen voor betaald want het was dezelfde techniek: perkamenten rol die met de hand beschreven is. Voor hem was dat de mooiste rol die er is – want daarin was voorzegd dat ook een heiden, ook een ontmande (en hij was het beiden) een plaats in Gods volk kan krijgen. En die toegang, die is er alleen via Jezus de Christus.

Overigens, ik kan het niet laten: er is een mooi boek van het NBG met de beroemde platen van Kees de Kort, waarin dit verhaal uitgebeeld is. Kijk die man zitten lezen! Alleen had de tekenaar geen Google – en dus werd het geen boekrol maar de laatste NBG-editie ;-)

3 thoughts on “Lees Jesaja zoals Jezus het deed – powered by Google

  1. Arie-Jan Mulder sep 27,2011 11:57

    bedankt voor de tip, heel mooi om te zien

  2. Ingo Slots okt 10,2011 22:25

    Bijzondere bevinding! Toch heel mooi om te zien dat het moderne Google ook wel enig historisch besef heeft en er regelmatig ook wel op een creatieve manier aandacht aan besteedt.

  3. Foreca Casir okt 30,2011 14:26

    @ Ingo…Google doet wel vaker hoor. Je ziet bijv. op de homepagina bijna elke dag wel een verandering van thema. Daarbij worden wel vaker christelijke dagen belicht.

Comments are closed.