Francis Chan – “Te gekke liefde”

“Lauwe mensen noemen ‘radicaal’ wat Jezus van al zijn volgelingen verwacht” — dat is een zinnetje dat bij mij bleef hangen bij het lezen van het boek van Francis Chan dat zojuist in Nederlandse vertaling verscheen bij Uitgeverij Medema. Francis is een Amerikaanse voorganger van Cornerstone Church in California. Alle clichés zijn van toepassing, in een beschrijving op Wikipedia: samen met zijn vrouw stichtte hij de kerk met 30 mensen, het groeide snel “en rond 2000 leidde Chan een $ 1.000.000 — project voor de 1600 leden van de gemeente”.

Maar weet je, toch raakt het verhaal je. Het boek wordt gepresenteerd samen met een website met video’s en al waarop je Chan leert kennen als een gedreven en toch innemende man. Da’s een mooie combinatie, die je ook in het boek terugvindt. Het gaat eigenlijk maar over één ding: als je echt gelooft in de majesteitelijke God en zijn te gekke liefde — dan ga je dat toch merken in je leven, dan doet dat wat met je! Lauwheid is misschien wel de grootste vijand van het geloof. En als je daartegenover betoogt dat we “Jezus radicaal moeten volgen” dan wekt dat ten onrechte de indruk dat dit iets mafs is, voor zonderlingen.

Francis is een bekeerling. En nu wordt het geen cliché: hij is geen bekeerde drugsverslaafde of zo, maar een bekeerde nette christen. “Vroeger deed ik veel dezelfde dingen als nu, maar mijn motivatie was schuldgevoel of angst voor de gevolgen. Wanneer we voor Christus werken uit plichtsgevoel, dan vóélt het als werken. Maar wanneer we Christus echt liefhebben, dan is ons werk een uiting van die liefde en dan voelt het als liefde” (pag. 108v). Wie zich wil laten uitdagen door iemand met aanstekelijke liefde voor God, kan terecht in dit boekje dat je in één ruk uit leest. Nou ja, dat laatste is eigenlijk niet de bedoeling. Meer dan eens krijg je het verzoek om even te stoppen en hetzij het bijbehorende filmpje te bekijken, hetzij gewoon even stil te zijn uit ontzag voor God en zijn liefde. En dat kan geen kwaad, lijkt me zo.

Naar aanleiding van: Francis Chan, Te gekke liefde. Overweldigd door een niet-aflatende God. (Heerenveen: Uitgeverij Medema), 2010.  184 pag., € 15,95.