Willem in de Lage Landen

De laatste aflevering van “God in de Lage Landen”, afgelopen zondag op Nederland 2, bevatte voor mij een verrassing. In deze aflevering aandacht voor de grote verschuivingen in het geloof enerzijds naar de vrijzinnigheid, ge├»llustreerd aan de hand van Harry Kuitert, en anderzijds naar het evangelische, vertegenwoordigd door Else en Peter Vlug. Het grappige is dat in deze historische aflevering mijn kop prominent in beeld komt, uit een TV-uitzending van 15 jaar geleden, in 1995. Dan zitten we wel echt in de geschiedenis!

Het hele verhaal komt weer boven: de NCRV maakte een TV-aflevering rond Harry Kuitert, volgens de aparte formule dat de hoofdpersoon zelf de leiding had. Daartoe had dr Kuitert vier recensenten van zijn boeken, waaronder mij, uitgenodigd om met hem in discussie te gaan. Het was natuurlijk geen geringe verrassing. Ik had inderdaad door de jaren heen heel wat boeken van Kuitert gerecenseerd, zoals het ABC-boek en Zeker weten. Dat laatste boek had voor mij trouwens de deur dicht gedaan en daarna ben ik afgehaakt. Maar goed, ik besloot mee te doen. Elk van de vier gasten moest eerst op camera een vraag aan Kuitert stellen en dat zie je mij dan doen in de kerk van Breukelen. Daarna togen we naar een soort caf├ę waar het gesprek opgenomen werd. Ik herinner me nog dat ze mensen ingehuurd hadden die daar quasi aan de bar hingen. Het was een pittig gesprek waarin Kuitert soms fel werd. Maar ik vond het toch mooi dat hij ook uitgesproken critici zoals mezelf aan het woord liet.
Get Microsoft Silverlight
Tja, wat is er geworden van Kuitert, en wat heeft het aangericht in de kerk? Ik ben zelf trouwens ook niet meer dezelfde als toen en besef meer dan ooit dat je bij het geloof bewaard moet blijven.