Zorgen om privacy in Chrome

google-chromeWaarschuwing: sla dit stukje over als je niet van techniek houdt.

Wie van de browser Chrome het “dev channel” gebruikt, heeft een proefversie in huis waarop je kunt zien hoe het wordt. Dat is des te meer interessant omdat je daarmee meteen kennis maakt met hoe werken onder het toekomstige OS Chrome zal zijn.

En dat houdt in: straks doe je alles in je browser, met “extensies” die doen wat losse software doet, maar dan binnen je browser. De laatste twee weken stromen de nieuwe extensies binnen en dat levert een discussie op over de veiligheid. Als je een nieuwe extensie installeert, meldt Google keurig welke privacy-implicaties dat heeft en of je dat wilt. Maar dat gaat soms wel heel ver: zicht op al je browser-info is al het minste, maar ook toegang tot je harddisk en meer hoort daar bij. Hetgeen ook logisch is als dit soort Apps de vroegere software moeten vervangen.

Begin deze week was er ophef rondom de Twitter-client Chrome Bird, waarbij je een waarschuwing kreeg dat er nu nóg meer bevoegdheden nodig waren. Iemand schrijft: “I liked it very much until the latest version required me to give access to my browser history and private data on ALL webpages! Sorry little bird, this is to much trust…”. De ontwikkelaar legt uiteraard uit dat dit allemaal geen punt is en zo.

In zekere zin is het een oud probleem. Maar het nieuwe vind ik wel dat deze soort software vaak door een eenzame Chinese knaap of zo wordt gemaakt. Zulke vrienden vertrouwen lijkt me nog wat lastiger dan rekenen op grote firma’s als Google. Merken we straks dat iemand in Verweggistan middels keylogging alle passwords weet of massaal onze correspondentie heeft gedownload?

Ik zou graag meer lezen over deze nieuwe versie van een oud probleem. Liefst door me gerust te stellen, want het werkt wel erg handig, die extensies.