Cloud computing: hoe doe je dat (1) 1

Ik hoor het nog geregeld van iemand: “mijn computer is gecrashed, dus ik ben al mijn documenten kwijt en ook mijn email”. Dat is heel vervelend en in zekere zin niet te voorkomen. Computers gaan nou eenmaal stuk en er kan een glas wijn over je laptop vallen of je mobiel spoelt door het toilet. Alleen is het nergens voor nodig om dan alles kwijt te zijn. Vroeger was het antwoord: je moet geregeld backuppen. Maar dat gebeurt natuurlijk niet en bovendien mis je je nieuwste documenten het meest. Tegenwoordig is het antwoord: cloud computing. In dit artikel geef ik een beknopte gids hoe je dat doet. Het beknopte zit ‘m erin dat ik simpelweg vertel wat mij op dit moment het beste bevalt. Voel je vrij om er gebruik van te maken of niet.

Wat is het en waarom moeten wij dat weten?

Cloud computing is dat je zit te computeren “in de wolk”, dat betekent via internet. In z’n meest radicale vorm heb je op je computer alleen nog maar een browser nodig. Daar kun je natuurlijk mee surfen (= websites bekijken). Maar als je je eigen documenten wilt maken of lezen dan ga je naar een website waar al je documenten op staan en waar ze bovendien software voor tekstverwerking hebben. Dat merk je niet eens maar je merkt wel dat je geen Word of Openoffice nodig hebt om toch te kunnen typen of tekst opmaken of wat ook. Hetzelfde geldt voor het bewerken van foto’s, films of audio, voor je bankoverzichten en je elektriciteitsrekening: het zit allemaal in the cloud. Voordeel is dat je altijd op elke computer de laatste versie bij de hand hebt, dat je aan een simpele computer genoeg hebt, en in veel gevallen dat je er samen met anderen aan kunt werken.

Nadelen zijn er ook. In de eerste plaats: als je geen internet hebt, heb je niks en dat wil toch wel eens voor komen. In de tweede plaats: op dit moment is de online software vaak primitiever dan echte software. En in de derde plaats: het is een eng idee dat een verre firma al je geheimen op z’n harde schijf heeft staan — stel dat anderen ermee aan de haal gaan of dat ze er zelf in spieken.

Een eng idee

Over dat derde nadeel kun je een hele boom opzetten maar ik kies ervoor om het voor lief te nemen. Ik heb ook m’n geld op de bank staan en stel dat ze daarmee aan de haal gaan. Dat is geen theoretische kwestie, zoals de lezers weten die hun geld in IJsland op de bank hadden. Daar leren we van dat je beter bij een grote bekende bank kunt zijn. Die is ook kwetsbaar maar als het maar even kan houden we die met elkaar overeind. Vertaald naar de veiligheid van je documenten: ik zou ze niet graag toevertrouwen aan een bedrijf dat niet meer is dan een Chinees met een zolderkamer. Maar met de grote jongens als Google, Microsoft en Apple durf ik het wel aan. Niet dat die op voorhand eerlijker zijn, maar ze hebben een welbegrepen eigenbelang om goed op mijn spullen te passen. Hun grootste kapitaal is niet het geld dat ze hebben maar hun betrouwbare naam. Zodra zelfs maar het gerucht rond zingt dat ze de privacy schenden dan verdampen hun miljardenwinsten. Daarom is de werkelijkheid zoals we die kennen: er komen meer geheimen op straat door verloren usb-sticks, vergeten laptops en afgedankte computers dan doordat iemand Google kraakt. Het lijkt riskant om je geld op de bank te zetten maar een oude sok is gevaarlijker. Zo lijkt het een eng idee dat je geheimen online staan maar de computer die je nu gebruikt is riskanter.

Of is synchronisatie beter?

Cloud computing dus? Het kan zijn dat we er ooit radicaal voor gaan, maar voorlopig vind ik daar de eerste twee bezwaren nog te groot voor: ik heb niet overal internet en voor veel taken vind ik mijn eigen software beter dan wat ze online hebben. Daarom kun je ook aan een alternatief denken en dat heet synchronisatie. Als je nou kon regelen dat mijn computer op zolder precies dezelfde documenten bevat als mijn laptop, mijn mobieltje en de Linux die ik soms gebruik. Dan kan ik in mijn luie stoel aan een document werken en het later op kantoor afmaken, en bovendien heb ik altijd een backup. Dat is inderdaad mogelijk en ik heb het een tijd lang zo gedaan, met slimme software en een server op zolder. Maar het is een hoop gedoe en uiteindelijk niet veilig: als ik thuis brand krijg is alles weg. Bovendien kan ik er niet bij als ik zonder laptop van huis ben.

Een mengvorm

Daarom kies ik voor een combinatie van synchronisatie en cloud computing die prima bevalt, niets kost en makkelijk te installeren is. In het volgende artikel beschrijf ik een en ander. Maak er naar eigen inzicht gebruik van.

One comment on “Cloud computing: hoe doe je dat (1)

  1. Pingback: Google for Nonprofits naar Benelux • Smouter.net

Comments are closed.