De Bijbel als hoorspel en meer

Op woensdag 28 maart wordt de eerste aflevering gepubliceerd van “De Bijbel Tapes” van Peter te Nuyl. Te Nuyl is hoorspelregisseur, bekend van mega-projecten als Het Bureau en Bommel. En nu heeft hij zijn oog op de Bijbel laten vallen. Ach ja, na Bureau en Bommel moest de Bijbel volgen, zegt hij gekscherend. Maar er zit wel degelijk meer achter. Te Nuyl vindt, en dat ben ik roerend met hem eens, dat we onze eigen bronnen goed moeten kennen voordat we over andere culturen ons oordeel klaar hebben. Daar wil hij aan bijdragen met uitvoering van heel de Bijbel.

Ik was destijds fan van zijn hoorspelen, dus was meteen al benieuwd naar de bewerking die hij van de Bijbel zou maken. In 2008 schreef ik er op deze plaats al over, toen ik Te Nuyl had gesproken in mijn EO-programma. Er waren toen online een aantal voorbeelden te horen op www.bijbelcd.nl, die intussen uit de lucht gehaald zijn. Maar jazeker, Te Nuyl is wel door gegaan en het heet nu bijbeltapes.nl met als ondertitel “de Bijbel als audiofilm”. De makers zeggen ervan: “De Bijbel Tapes gebruikt woord voor woord de tekst van De Nieuwe Bijbel vertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap. Je kunt dus meelezen. Alle 77 Bijbelboeken worden in 7 jaar tijd in 20 delen uitgebracht op CD en als download. (…) De rollen in de Bijbel Tapes worden gespeeld door gerenommeerde acteurs als Bram van der Vlugt, Hadewych Minis, Matteo van der Grijn, Hans Dagelet, Mark Rietman en Tygo Gernandt.”

Hieronder een voorbeeld, uit de trailer over Esther. Ik vind het een schitterende versie. Letterlijke tekst, maar het hele verhaal komt tot leven; tot het leven hier en nu zelfs. Het blijft hoorspel spelen, maar dan op locaties die veelzeggend zijn. Overleg in de synagoge, Esther (Hadewych Minis) voor het monument ter herdenking van de holocaust. Indrukwekkend!

Bij de presentatie van komende woensdag in De Rode Hoed zijn Esther, Hooglied en Marcus gereed. Ik ben er zeer benieuwd naar. Komisch overigens dat de naam BijbelCD nu is ‘gemoderniseerd’ tot BijbelTapes terwijl tape nog veel ouderwetser is en als geluidsdrager alleen nog bekend bij gepensioneerde heren. Maar á la, we hebben het over teksten van duizenden jaren oud. En het voornemen is om er zeven jaren over te doen om de hele Bijbel op te nemen.

Ik vermoed dat alleen de trailer zowel geluid als beeld heeft en dat de rest alleen als audio beschikbaar komt. Het begrip audiofilm doet eigenlijk vermoeden dat het allemaal gefilmd is maar dat lijkt haast te mooi om waar te zijn. Wat blijft is de kracht van de tekst zelf, en de krachtige weergave door Nederlandse acteurs van de absolute top. De Bijbel begint intussen zo cultureel te worden (naast de Matthäus en The Passion) dat je mag hopen dat ze ‘m van de weeromstuit in de kerk niet te werelds gaan vinden. Keerzijde is natuurlijk wel: het kost een paar centen, meer dan in de kerk. Maar dat leest u maar na op:

En als bonus kun je onderstaand vast mee kijken naar Psalm 55, op een wonderlijke manier letterlijk gezegd en gezongen door Huub van de Lubbe. Smaakt naar meer.