Ga fietsen met Komoot!

Met dit prachtige weer wil je niets liever dan erop uit – lopend of met de fiets. Het mooi weer inspireert me om even flink reclame te maken voor Komoot – een app voor fietsen of wandelen die minder bekend is maar die wat mij betreft een besliste aanrader is.

Het primaire doel is simpel: je laat een route uitstippelen en al fietsend of lopend word je op die route begeleid. Na twee jaar gebruik zeg ik met overtuiging: Komoot werkt voor een toeristische route een stuk beter en weet vooral veel meer wegen en paden dan Google maps. Dat merk je ook wanneer je helemaal geen route voorbereidt, maar je gaat op de bonnefooi wandelen. Je kunt Komoot dan je route laten vastleggen en dan is het op het bekende moment dat je verdwaald bent verrassend om te zien hoeveel details aan (voet)paden bekend zijn.  Ik meen begrepen te hebben dat het gebaseerd is op OpenStreetMap.

Het mooiste is om een route te ontwerpen op je grote computer thuis en hem dan aan te treffen op je mobiel. Dat biedt gelegenheid om een route aan te passen door aardige uitstapjes of juist door het omzeilen van lange rechte stukken. Trouwens, Komoot voor de fiets is sowieso al goed in het vinden van verrassende paden.

Eenmaal op de fiets heb ik de mobiel in een klemmetje op het stuur zitten. Bij andere apps ben je dan gauw door je batterij heen als het scherm aan staat. Komoot kent als slimmigheidje “auto wake up” en dat betekent dat het scherm aanfloept bij een naderende kruising en daarna weer dooft. Dat ben ik nog nergens anders tegen gekomen. En voor de liefhebber: draag je een smartwatch, dan toont die de aanwijzingen ook.

Komoot is van oorsprong een Duitse app en je kunt ‘m ook in het Engels gebruiken. In de App Store en in Google Play. Het is gratis in één regio te gebruiken, en een wereldwijde en blijvende licentie kost in principe drie tientjes maar kijk niet verbaasd als ze ‘m uiteindelijk voor twee tientjes aanbieden. Wij hebben de app intussen gebruikt in Groningen, in Jeruzalem en in Ierland (om eens wat te noemen) en overal krijgen we verrassende route. Als gebruiker kun je tips achter laten of van de tips van anderen gebruik maken. Geniet van de zomer!