Google for Nonprofits naar Benelux

GoogleNedDit wordt een heel praktisch maar voor ANBI instituten zoals kerken en hulpverleningsorganisaties heel belangrijk bericht.

Gisteren maakte Google Nederland bekend dat vanaf heden ook in Nederland alle erkende nonprofit-organisaties gratis gebruik kunnen maken van Google for Work, Google Ad Grants en het Youtube Nonprofit program. Ik weet het: dit klinkt als abacadabra wanneer je niet thuis bent in die wereld, maar laat me de woorden even in factoren ontbinden.

Iedere privé persoon kan natuurlijk een Google account en Gmail en whatever aanmaken en gebruiken. Maar een versie voor je eigen instelling en met email adressen van je eigen domein, dat is andere koek. Ik ken daarom nogal wat accounts met namen als Jan.Goededoel@gmail.com. Leuk, maar het zijn wel allemaal privé accounts die je niet centraal kunt beheren. Om nou naar de commerciële versie over te stappen, dat is voor goedbedoelende maar niet al te rijke organisaties lastig. In de VS en elders profiteren deze instellingen al lang massaal van Google’s gratis versie voor nonprofit. Tot gisteren kon dat bij ons niet. En vanaf nu: met een ANBI nummer, en nog wat papieren meer kun je je aanmelden. Er zijn overigens veel meer producten van andere firma’s beschikbaar, de voorwaarden verschillen per product.

Wat kerken betreft: zowel de landelijke kerk als zelfstandige onderdelen daarvan kunnen accounts aanmaken. En  ja dat is zeker groot praktisch nieuws. Als bekend ben ik Google adept dus ik zal geen onafhankelijk advies geven. Hoewel: ik ben niet eenkennig; sommige van mijn beste vrienden gebruiken MS Word…

Over advies gesproken: ik daag jong volk met een goed hart, een zakelijke instelling en frisse kennis uit om hier werk van te maken: help tegen fatsoenlijk tarief de Nederlandse nonprofit sector aan betrouwbaar advies en hulp om optimaal te gebruiken van de mogelijkheden die vanaf heden open liggen. Een beginnetje daarvan schreef ik al eerder: