Dit is geen echte recensie maar meer een aankondiging, want het betreft een boek waaraan ik zelf meegewerkt heb. De bundel is zojuist verschenen onder redactie van dr. Mees te Velde en dr. Hans Werkman en heeft als ondertitel: “Visies uit de vroege jaren van het gereformeerd-vrijgemaakte leven (1944-1960) op kerk, staat, maatschappij, cultuur, gezin”. Verschenen bij De Vuurbaak.
Het is voor liefhebbers van kerkgeschiedenis. En voor iedere christen met stevige standpunten die het lef heeft om een beetje in de spiegel te kijken. Ik schrok er best wat van: wat hebben we aan standpunten uit de kast gehaald destijds, tegen de bijstandswet, voor het kerkrecht, tegen vrijmoedige kunstenaars en voor het grote gezin. Heel wat heilige huisjes zijn intussen al lang gesneuveld en het is de vraag wat wonderlijker is: dat christenen steeds weer van die standpunten hebben, of dat de kerk ondanks die standpunten toch nog overeind staat.
Zelf schreef ik een korte bijdrage over “de kwestie Kralingen” en over iemand die ik kende als ‘die krentenboer’ terwijl hij in een wetenschappelijke studie ‘importeur van gedroogde citrusvruchten’ blijkt te heten…