Willy Wassink 1931-2012

Gistermiddag is mijn moeder overleden, Willy Smouter-Wassink. Ze is 81 jaar geworden en we zijn heel dankbaar voor wie ze was en voor de vele jaren die ze heeft mogen leven. De herinneringen aan haar hopen we uit te spreken op de begrafenis, voorzien a.s. woensdag om 13.00 uur in de Maranathakerk te Barendrecht. Bijgaand tref je een pdf van de kaart waarin we kennis geven van haar overlijden.

Voor wie haar kenden: ruim een jaar geleden heb ik op deze site een artikeltje gewijd aan haar 80e verjaardag. Destijds leek het al af te lopen, maar ze kreeg er nog ruim een jaar bij. In die periode is ze nog overgrootmoeder geworden, van Joep die het eerste zoontje is van onze dochter Judith en haar man Johannes.

Aan het begin van dit artikel zie je moeder toen ze 14 jaar was. De foto werd, in het laatste jaar van de oorlog, gemaakt door een professionele fotograaf vlak voordat het meisje vanwege de honger vanuit Schiedam naar Friesland zou gaan. Die foto (ze was ‘opgemaakt’ met houtskool) werd genomen in het besef dat het de laatste zou kunnen zijn. Maar ze kreeg nog een heel leven, met zorg en zegen, en met mijn vader Karel Smouter die als predikant begon in Valthermond.

Hieronder treft u een van de laatste foto’s, met vier geslachten, waarop te zien is dat ze ver heen was maar het vreugdevolle moment heeft ze nog intens meegemaakt. Boven haar hoofd, nog net zichtbaar, het wandbord waarop te lezen is uit Psalm 90: “Here, gij zijt ons een toevlucht geweest van geslacht tot geslacht”. En dat is de waarheid.